روش اجرايي بخش تصوير برداري

 

 

 

 

 

بنام خدا

روش اجرايي بخش تصوير برداري

شرح اقدامات :


1-- ابتدا بيمار با در دست داشتن دفترچه بيمه، نسخه به پذيرش بخش راديولوژي مراجعه نموده، و در صورت بستري بودن، بيمار طي فرم درخواست انجام راديولوژي، سونوگرافي و سي تي اسكن به منشي مراجعه مي كند و برگه درخواست وي توسط منشي دريافت شده و پس از بررسي و كنترل مهر و امضاء پزشك، تاريخ ويزيت و تاريخ اعتبار.... توسط منشي اطلاعات و نوع خدماتي كه بايد به بيمار ارائه شود در سيستم وارد شده به بيمار شماره پرونده اختصاص مي گيرد. البته بيماران بستري شماره پرونده مربوطه را از قبل دارا هستند و فقط نوع خدمتي كه بايد به آنها ارائه شود ثبت شده و پس از ممهور شدن برگه درخواست به واحد مربوطه ارجاع داده مي شوند.
يادآوري1- در صورتي كه بيمار براي اولين بار مراجعه كرده باشد مشخصات كامل توسط منشي بخش ثبت و فايل جديد با كد ورودي براي بيمار ايجاد مي گردد. در صورت وجود پرونده پس از دريافت كد بيمار نوع خدمات در كامپيوتر ثبت شده و خدمات مربوطه ارائه مي شود.
2-بيماراني كه به صورت سرپايي و اورژانس به پذيرش مراجعه مي كند پس از ثبت مشخصات آنها در كامپيوتر و ايجاد فايل جديد منشي از آنها مي خواهد كه به صندوق مراجعه كنند و صورت حساب خود را پرداخت كنند، بيمار پس از پرداخت صورت حساب از صندوق 2 برگي – بيمار و حامل – دريافت مي كند و برگه حامل را به منشي تحويل مي دهد. منشي برگه حامل را به نسخه متصل مي كند و يك زيرنويس طبق نمونه (الف) به بيمار ارائه مي كند و او را به بخش مربوطه ارجاع مي دهد.
3- منشي در ضمن يادداشت و ثبت مشخصات بيمار به طور كامل، نوع خدمت ارائه شده، نام پزشك، نام انجام دهنده و واحد انجام دهنده خدمت و تعداد و سايز فيلم هاي مصرفي را هم براي آمارگيري ثبت مي رساند.
4-در صورتي كه بيمار براي انجام
CT اسكن مراجعه كرده باشد. متصدي پذيرش علاوه بر برگه نسخه و برگه حامل يك برگ كپي از صفحه اول دفترچه بيمه نيز تهيه مي كند تا مدارك كامل باشد.
5-در صورتيكه بيمار نياز به آمادگي براي انجام راديوگرافي هاي رنگي و تخصصي داشته باشد. راديولوژيست براي وي دارو تجويز كرده و دستورالعمل هاي لازم را به بيمار ارائه مي كند تا بيمار در وقت تعيين شده براي انجام راديوگرافي (سي تي – سونو يا راديولوژي ) مراجعه كند.
6-5- راديولوژي هاي اورژانسي در تمام شيفت ها و طي تماس بخشها با منشي و هماهنگي با پرسنل راديولوژي انجام مي شود و راديوگرافي هاي پرتابل در صورت نياز در بخشهاي
ICU ، اتاق عمل و يا به طور عمومي توسط كارشناس ، انجام مي شود و به همراه كاست      expase شده به بخش راديولوژي منتقل مي شود و پس از ظهور به بخش مربوطه ارائه مي شود.
آمار گرافي هاي پرتابل
يادآوري2: برنامه كشيك ماهيانه پرسنل راديولوژي قبل از شروع هر ماه توسط مسئول بخش تنظيم و پس از امضاء و مهر رياست بخش و تائيد آن از طرف ايشان كپي آن به دفتر پرستاري و امور اداري ارسال مي گردد. برنامه آنكالي رزيدنت ها نيز توسط اتند بخش قبل از شروع هر ماه به دفتر پرستاري و نگهباني اعلام مي شود.
- در اتاق عمل راديوگرافي پرتابل توسط پرتوكار در محيطي كاملا استريل انجام مي شود و كليشه هاي
expese  شده به بخش منتقل شده و پس از ظهور مجددا به اتاق عمل ارسال مي گردد.
- پس از انجام راديوگرافي و سي تي اسكن پزشك معالج نظر خود را گزارش كرده و كليشه هاي گزارش شده را مجددا به پذيرش برمي گردانند
- البته  بر روي برگه هاي گزارش شده مهر و امضاي دكتر معالج ضروري مي باشد (2 مهر و امضاء) – گزارش پزشك تايپ شده و همراه كليشه ها به بيمار تحويل مي شود.
- گزارش گرافي در واحد راديولوژي 6 ماه تا يكسال نگهداري مي شود. سوابق گرافي هاي در دفتر بايگاني واحد ثبت مي گردد، با اعمال اين روش بيمار مي تواند پس از ترخيص در صورت نياز با مراجعه به قسمت پذيرش گزارش گرافي خود را دريافت نمايد.
- براي تهيه ملزومات و تجهيزات مورد نياز واحد در ابتداي هر هفته انبارها كنترل مي شوند و در صورت نياز براي خريد درخواست تهيه شده و با مهر و امضاء و تائيد مسئول بخش به واحد اداري فرستاده مي شود.
- پرتوكاران واحد راديولوژي بايستي هر 6 ماه يكبار آزمايشات تعيين شده از سازمان انرژي اتمي را انجام دهند كه نتايج اين آزمايشات در پرونده پرسنلي موجود در واحد ثبت مي گردد. همچنين نتايج مشترك آزمايشات براي سازمان انرژي اتمي نيز ارسال مي گردد به علاوه در ابتداي هر سال نيز سازمان انرژي اتمي فرم حق اشتراك / فيلم بج را براي واحد راديولوژي ارسال داشته و  اطلاعات لازم نيز طي فرم مربوطه براي سازمان انرژي اتمي ارجاع مي شود. همچنين فيلم بچ ها هر دو ماه يكبار به سازمان انرژي اتمي جهت بررسي ارسال مي گردد و نتايج مشكوك از طرف سازمان اعلام مي گردد.
همچنين پرتونگاران سالي يكبار توسط متخصص چشم و پوست نيز مورد معاينه قرار مي گيرند و نتيجه معاينه در پرونده موجود ثبت مي شود.
- در صورت نياز به انجام تعميرات مسئول بخش اقدام به تنظيم فرم درخواست تعميرات و مطابق روش اجرايي مهندسي پزشكي و دستورالعمل تاسيسات اقدامات لازم صورت مي گيرد در صورت غيرقابل تعمير بودن وسايل طبق فرايند و وسايل اسقاط عمل مي شود.
روزانه اتاق راديوگرافي توسط خدمه ضدعفوني مي شود و همچنين هر 10 روز و حداكثر 2 هفته يكبار تاريكخانه و دستورهاي موجود از قبيل غلتكهاي پروسسور با مواد شوينده تميز مي گردد و داروهاي جديد ساخته شده به دستگاه اضافه مي شود. و سپس آب داورهاي ثبوت و فيلم هاي با طله طي گزارش توسط مسئول بخش به واحد تداركات اعلام مي گردد و اقدامات قانوني لازم صورت مي گيرد.


دستورالعمل تشريح نحوه پذيرش و جواب دهي و نحوه فايل نمودن


- شرح اقدامات : بيمار پس از مراجعه به مركز تصويربرداري با برگه درخواست (نسخه) به منشي مراجعه مي كند. بسته به اين كه بيمار در بيمارستان بستري مي باشد يا بيمار اورژانس و يا سرپايي است،  بدين ترتيب اقدام مي شود كه : منشي پس از ثبت مشخصات بيمار و ارائه شماره پرونده (يا كد به بيمار ) به وي او را به صندوق ارجاع مي دهد بيمار پس از پرداخت صورت حساب مجددا به پذيرش باز مي گردد.(* بيماران بستري نياز به مراجعه به صندوق ندارند ) و برگه حامل را به منشي تحويل مي دهد  كه اين نشان مي دهد كه بيمار صورت حساب خود را پرداخته است، منشي اين برگ را به برگه درخواست بيمار الصاق كرده و اين برگه را همراه با يك زيرنويس در صورت نياز ( در صورتي كه بيمار نياز به راديوگرافي داشته باشد) به بخش مربوطه مراجعه مي كند.
1-- در صورتي كه بيمار براي
CT اسكن مراجعه كرده باشد و بيمه نيز داشته باشد منشي علاوه بر برگه بيمه يك برگ كپي از صفحه اول دفترچه وي به برگه حامل و نسخه الصاق مي كند.
2-- پس از تصويربرداري، گرافهاي آماده شده به پذيرش تحويل داده مي شوند و پذيرش اين گرافهاي آماده شده را به بخش (در صورت بستري بودن بيمار)، پزشك معالج تحويل داده تا گزارش براي آن در دو برگ بنويسد. سپس اين گرافهاي گزارش شده به پذيرش برگردانده مي شوند و منشي كپي اين برگه هاي گزارش شده توسط پزشك را براي بايگاني كردن نزد خود نگه مي دارد و در موعد مقرر گرافها را به بيماران تحويل مي دهند.
گرافي هاي آماده شده موجود در پذيرش براساس نام و نام خانوادگي بايگاني شده و طبق درخواست بيماران به آنها تحويل داده مي شود.
* برگه ها را براي اين نگه مي دارند كه در صورت نياز مورد بررسي و استفاده قرار گيرد.
3-5- در صورتي كه بيمار در بيمارستان بستري باشد گرافها پس از گزارش به بخش مورد نظر تحويل مي گردند.


دستورالعمل خريد ، انبار و نگهداري فيلم و مواد شيميايي مصرفي بخش


- شرح عمليات  :
براي تهيه فيلم و داروهاي ظهور و ثبوت اولين مرحله : ارائه درخواست كتبي  به مديريت مي باشد كه ايشان پس از تائيد و مهر و امضاء اين درخواست را به امور حسابداري ارائه مي دهند.
خريد اين اقلام از شركتهاي مختلف انجام مي گيرد و داروها و فيلم ها در سايزهاي مختلف مطابق با نمونه 1 به انبار تحويل مي گردد. سپس انبار دار بنا به درخواست كاركنان مطابق با نمونه 2، اقلام درخواستي را به كارشناسان راديولوژي مركزي، اورژانس و سي تي اسكن تحويل مي دهند.
* خريد داروها و فيلم ها به طور هفتگي صورت مي گيرد به اين گونه كه موجودي انبار هر هفته بررسي شده و نسبت به خريد و انبار مواد اقدام مي نمايند.
چگونگي تائيد فاكتورها انبارها پس از تحويل اقلام درخواستي و مطابقت با اصل فاكتور، فاكتور را تائيد مي كند.
اجناس خريداري شده در بسته هاي استاندارد و از شركت معتبر خريداري مي شود بر همين اساس انباردار كنترل كيفي را براساس شمارش اقلام خريداري شده انجام مي دهد.


دستورالعمل آماده نمودن بيماران براي سونوگرافي


- شرح عمليات :
پذيرش سونوگرافي در محل انجام شده و اطلاعات بيمار همانند فرم شماره 1 دريافت شده و پذيرش صورت مي گيرد اگر بيمار سرپايي باشد پذيرش آنها از ساعت 7:45 تا 8:30 دقيقه انجام مي گيرد. البته بسته به حضور بيماران به كار آنها رسيدگي مي شود بيمار بستري در بخش با هماهنگي قبلي و ارائه برگه درخواست سونو به منشي و ثبت اطلاعات و خدمات خواسته شده، مورد سونوگرافي قرار مي گيرد و پزشك راديولوژيست در همان زمان گزارش سونو را به همراه بخش تحويل مي دهد.
بيماران اورژانسي نيز همانند ديگر بخشها با برگه درخواست مراجعه كرده و اگر سونوي آنها آمادگي خاص بخواهيد پزشك از آنها مي خواهد تا آماده شده مثلا مايعات بنوشند و پس از آماده شدن و روي تخت قرار گرفته و كار آنها انجام مي گيرد و پزشك همزمان گزارش آنها را يادداشت كرده و به آنها تحويل مي دهد.
* در سونوگرافي اطلاعات قبلي (سونوگرافي هاي قبلي) در صورت نياز مورد بررسي قرار مي گيرند

دستورالعمل آمادگي بيمار جهت انجام سي تي اسكن

- شرح عمليات  :
بسته به نوع سي تي اسكن (بدون تزريق يا با تزريق) كارشناس
CT بيمار را انجام مي دهد. اگر CT بدون تزريق باشد كارشناس CT بيمار را در همان روز انجام مي دهد. اما اگر CT با تزريق داشته باشد كارشناس براي وي دارو تجويز مي كند و دستورالعملهايي به وي ارائه مي دهد. و از بيمار مي خواهد كه روز بعد با در دست داشتن داروها به بيمارستان مراجعه كند  در روز آزمون حضور پزشك راديولوژي و مسئول فني بخش ضروري مي باشد.
بيمار با مراجعه به پذيرش و نوع سي تي اسكن مورد نياز به بخش
CT معرفي مي شود.
-    بيماران اورژانسي پس از ثبت مشخصات در پذيرش وارد اتاق
CT اسكن مي شوند و پس از آماده سازي توسط كارشناس و ارائه توضيحات مورد نياز CT بيمار انجام مي گيرد. و به دليل اورژانسي بودن و اولويت بيمار هرچه سريعتر كليشه آماده شده به همراه وي تحويل مي گردد.
-    آماده سازي شامل مراحلي: به بيمار توضيح داده مي شود كه لباس مناسب به تن داشته باشد، و در قسمت مورد نظر فلز و يا اشياء به اين گونه به همراه نداشته باشد و كارشناس به بيمار كمك مي كند تا در موقعيت مناسب براي انجام
CT در روز تخت قرار بگيرد.
بيماران بستري
-  چون اين بيماران در بخشهايي از بيمارستان بستري هستند براي انجام
CT اين گونه بيماران هماهنگي هاي لازم و آمادگي هاي لازم نظير تهيه داروهاي مورد نظر پوشيدن لباس مناسب وموارد نظير اين در بخش بستري بيمار انجام شده و بيمار در زمان معين و به طور آماده به CT اسكن مراجعه مي كند. پس از انجام ازمون مورد نظر بيمار به همراه كمك به بخش خود مراجعه مي كند. كليشه هاي آماده شد و گزارش آن توسط بخش راديولوژي به بخش مورد نظر عودت داده مي شود.
بيماران سرپايي
-    اين بيماران با مراجعه به پذيرش و مشخص شدن نوع آزمون براي
CT آماده مي شوند . اگر CT اسكن بدون تزريق باشد پس از مراحل پذيرش CT انجام شده و گزارش و كليشة آماده شده 24 ساعت بعد به بيمار تحويل مي گردد و اگر CT اسكن با تزريق باشد از ابتدا داروها توسط راديولوژيست تعيين مي گردد و پس از تهيه توسط بيمار، آماده سازي طبق راهنمايي كارشناس CT، آزمون مورد نظر انجام مي شود و جواب آن نيز همانند مراحل توضيح داده شده به بيمار تحويل مي گردد.
تزريق يعني چه؟
براي انجام بعضي از آزمونهاي
CT استفاده از مواد حاجب به صورت خوراكي و تزريقي ضروري است
-    مواد حاجب موادي هستند كه با ورود به بدن بيمار تصاويري با كيفيت و شفافيت بالا در اندازه مختلف و تشخيص بهتر در برخي از امراض مي باشند. كه
CT با تزريق يا بدون تزريق توسط پزشك معالج بيمار در برگه درخواست تعيين مي گردد.
-    نوع خوراكي ماده حاجب قبل از آزمون با دستورالعمل خاص بسته به نوع
CT توسط بيمار مصرف مي شود و ماده حاجب تزريقي در حين انجام CT به بيمار تزريق مي شود.
وقت دادن به بيماران:
بيماراني كه
CT اسكن با تزريق دارند بايد قبل از انجام آزمون آمادگي هاي لازم را به دست بياورند به طور مثال داروهاي مورد نظر را تهيه كرده، و در زمان مشخصي در بخش حضور داشته باشند. چون براي انجام CT اسكن تزريقي حضور پزشك راديولوژي و مسئول فني بخش ضروري مي باشد.
نوبت دهي به بيماراني كه
CT اسكن آنها با تزريق مي باشد . پس از مشخص شدن داروها و ارائه دستورالعمل توسط راديولوژيست در صبح روز بعد و يا بسته به زماني كه بيمار مي تواند در بخش حضور داشته باشد انجام مي گيرد.
تمام تصاوير و اطلاعات مربوط به تمام بيماران در سيستم ثبت و ذخيره مي شود تا در صورت نياز بازسازي و يا مورد استفاده قراربگيرد.

دستورالعمل آماده سازي بيمار براي انجام راديوگرافي


- شرح عمليات  :
بيماراني كه براي انجام راديولوژي به بيمارستان مراجعه مي كنند الزاما تمامي آنان نياز به آمادگي ندارند. بعضي از بيماران در همان روز مراجعه بدون نياز به آمادگي خاص راديوگرافي مي شوند.اما برخي از بيماران كه نياز به تصويربرداي تخصص دارند بايد آمادگي لازم را براي اين كار داشته باشند سپس راديوگرافي اين افراد در همان روز مراجعه انجام نمي شود و براساس راديوگرافي به بيمار نوبت داده مي شود، دارو براي وي تجويز مي شود و از وي خواسته مي شود كه براساس دستورالعمل هاي ارائه شده از سوي كارشناس عمل كرده و روز بعد و يا در روزي كه آمادگي دارد مراجعه كند . و پاسخ دهي همانند دستورالعمل پذيرش  انجام مي گيرد.
آماده سازي بيمار براي انجام راديوگرافي:
بيمار پس از پذيرش با برگه درخواست به بخش راديولوژي مراجعه مي كند. اگر راديولوژي مورد نياز بيمار ساده باشد گرافي بيمار در همان روز انجام مي شود. اگر بيمار به طور اورژانس به بيمارستان مراجعه كرده باشد گرافي او به او تحويل مي شود . اگر بيمار سرپايي يا بستري باشد در صورت نياز گرافي هاي آماده شده براي گزارش به پزشك معالج داده مي شود و پس از گزارش مجددا به پذيرش  برمي گردد و جواب آن 24 ساعت پس از انجام گرفتن تحويل بيمار و يا پزشك معالج مي شود. اگر بيمار گرافي تخصصي يا رنگي داشته باشد. كارشناس داروي مورد نياز وي را تجويز كرده و يا دستورالعمل لازم را براي آماده سازي وي به بيمار ارائه مي دهد و از بيمار مي خواهد كه در روز بعد و يا هر روزي كه آمادگي دارد براي انجام راديولوژي مراجعه كند. پس از اينكه بيمار با آمادگي كامل و اجراي دستورات كارشناس به بخش مراجعه كرد. راديولوژي او انجام مي شود. البته در اين بخش راديولوژيست از بيمار مي خواد كه لباس مناسب به تن كند و اگر به هر گونه فلز درقسمت مورد نظر دارد از قبيل (كمربند، دگمه و ...) از خود دور كند تا خللي در عكس پيش نيايد.
كليشه آماده شده تحويل پذيرش مي شود و در صورت نياز گزارش مي شود. و پس از 24 ساعت به بيمار تحويل مي شود.
داروهاي مصرفي در راديولوژي را ماده حاجب مي گويند كه باعث مي شود بافت مورد نظر به وضوح ديده شود و پزشك تشخيص بهتري از بيماري به دست بياورد و اين داروها به دو گونه اند 1- تزريقي و 2- خوراكي
آمادگي روده اي جهت انجام آزمون
I . V.P و فقرات كمري و KUB:
1- روز قبل از انجام آزمون ناهار سبك ميل شود.
2- شام ساده ساعت 7 شب ميل شود (مثل سوپ صاف شده)
3- بعد از شام 40 گرم روغن كرچك (سناگراف) ميل نمائيد.
4- 4 عدد قرص دايمتيكون ، ساعت 8 شب به فاصله يك ساعت از هم ميلي نمائيد.
5- بعد از مصرف داروهاي فوق كمي فعاليت بدني داشته باشيد.
6- صبح ناشتا به بخش راديولوژي مراجعه نمائيد.
آمادگي روده اي جهت انجام
Barium enema:
1- روز قبل از انجام آزمون ناهار سبك ميل شود.
2- شام ساده ساعت 7 شب ميل شود( مثل سوپ صاف شده).
3- بعد از شام 40 گرم روغن كرچك ( سناگراف) ميل نمائيد.
4- 4 عدد قرص دايمتيكون ، ساعت 8 شب به فاصله يك ساعت از هم ميلي نمائيد.
5- بعد از مصرف داروهاي فوق كمي فعاليت بدني داشته باشيد.
6- صبح 2 ساعت قبل از آمدن به بخش راديولوژي يك عدد شياف بيزاكوديل استعمال شود.
7- صبح ناشتا به بخش راديولوژي مراجعه نمائيد.
وسايل مورد نياز :
1- دستكش استريل 2 جفت
2- ركتال تيوپ طوسي رنگ يك عدد
3- پودر سولفات باريم 3 بسته

 

گرد آورنده

محمدامين قدمياري

منبع :ازنوشته هاي دكتر جلال سعيدپور

شهريور1390

 

گزارش تخلف
بعدی